oktober 13, 2021

Formålsdrevet ledelse kan ses som en moderne fortolkning af John F. Kennedys berømte ord fra sin indsættelsestale til præsidentembedet den 20. januar 1961, hvor han sagde: ”Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land.” Fortolkningen ind i en formålsdreven kontekst bliver til: ”Spørg ikke, hvad der tilfredsstiller din organisation, men hvordan din organisation kan bidrage til en bedre verden.

Kennedy opfordrede sine landsmænd til at vende sig mod et større formål og kigge udad i stedet for indad på egne behov. Det formålsdrevne lederskab handler om, at du som leder vender dig ud mod verden i stedet for at kigge indad på den organisation, som du er leder for, og finder ud af, hvordan I kan bidrage til en (endnu) bedre verden.

At være formålsdrevet handler nemlig om ikke at have sig selv og sine egne behov nok. Det er at ville bidrage til de store fællesskabers bedste. Det er at dedikere sig til et formål, der fx kan bidrage til løsninger af verdens problemer, og det er at skabe meningsfulde muligheder til gavn for fællesskaberne.

Men hvordan finder man du et formål?

Der er ingen formel på, hvordan du finder det rigtige formål. Det er dog sikkert, at et formål hverken bygger på evidens, målinger eller en rationel logik. Et formål kommer af det samme stof som drømme, idéer og stærke fornemmelser. Det stof, som gør, at vi har flyvemaskiner på himlen, vindmøller i horisonten, en folkeskole i lokalområdet, en computer i de fleste hjem og en bro over Storebælt. Alt sammen startede det med en person, som havde en drøm, en visionær idé, og som gennem fælles indsats fik realiseret disse drømme og idéer.

I en verden, hvor der er en overvejende tendens til, at det målbare og det rationelle anerkendes som steder, hvorfra sandheder udspringer, kan det måske virke lidt grænseoverskridende at skulle i gang med at omsætte drømme og idéer til det formål, som fremover skal være organisationens fælles og dit kompas for ledelse. Men hvad er det egentlig, du skal lytte til, når du skal finde det rigtige formål?

Mahatma Gandhi mente, at sandhed er det, din indre stemme fortæller dig. Apples grundlægger Steve Jobs talte om, at intuitionen er vigtigere end intellektet og om vigtigheden af at have modet til at følge sit hjerte og sin intuition. Nogle mener, at man bliver født med en form for livsformål. Andre igen mener, at et formål dannes igennem barndommen. Robert E. Quinn, den amerikanske professor emeritus og bestsellerforfatter til en række bøger og artikler om formål, mener, at vi instinktivt ved, når vi finder vores formål, og at fra det øjeblik, vi erkender det, vil det styrke vores position som leder og menneske. Vi vil opleve at være mere afklaret i forhold til vores værdier, hvad vi vil, og hvordan vi vil det. Alt sammen fordi vi har taget ejerskab over vores formål.

Bliv klogere på formålsdrevet ledelse

Ovenstående er et uddrag af e-bogen; Formålsdrevet Ledelse – Giv din organisation et bæredygtigt liv – som jeg udgav i maj 2021.

I e-bogen er der konkrete eksempler på private og offentlige virksomheder, der er formålsdrevet. Der er gode råd til, hvorfor du skal vælge den formålsdrevet tilgang og hvorfor du ikke bør vælge den. Desuden finder du guides, en formålsmodel, noget om motivation og aktive værdier.

Du kan købe e-bogen i shoppen for 119 kr.  GÅ TIL SHOPPEN

God fornøjelse

/lene