maj 09, 2020

Det kører. Livet er okay. Måske ikke helt fantastisk for tiden, men det er okay. Og lige som du sidder der og er nogenlunde tilfreds med at være mellemrilfreds, kommer der en tjener og stiller en tallerken foran dig. Det er tydeligt, at tjeneren ikke har taget fejl, det er din tallerken. Du kigger lidt forbløffet ned på din tallerken, rynker på næsen af det, som ligger på den, imens dit blik søger efter tjeneren, der er som sunket i jorden. Et splitsekund er du overbevist om, at tjeneren har taget fejl og om lidt vil han komme hæsblæsende, være forlegen-rød i hovedet, bukke dybt, undskylde fejlen og naturligvis fjerne din tallerken. Og alt vil igen være ved det gamle, som det plejer. Men du ved godt, at det ikke kommer til at ske. På mærkværdig vis er der havnet en livsbegivenhed på din tallerken, som du ikke har bestilt og kræver, at du træffer valg.

Velbekomme

Fornægtelsesfasen slipper ikke så nemt. Med din sunde og veludviklede selvretfærdighed virker det ganske enkelt ubegribeligt, at lige præcis du får serveret denne begivenhed. Et øjeblik overvejer du at råbe vredt efter tjeneren og forklare ham, at du ikke har bestilt det, du har fået serveret. I hvert fald er det ikke en bevidst bestilling. Har du ubevidst bestilt noget, så mente du nr. 48, som er en okay begivenhed, ikke nogen stor oplevelse, men i det mindste får man meget for pengene. Skulle den være udsolgt, kan du fint nøjes med nr. 36, selvom den er knap så okay og man får mindre for pengene. Bare du kan slippe for den her, er du i virkeligheden villig til at indtage stegt lever eller noget andet uhyggeligt. Men du slipper ikke og du ved det. “Velbekomme” siger tjeneren, da han smilende og let glider forbi dit bord. Du smiler igen, men kun udvendig, invendig knurrer du som en vrissen martyr; Hvorfor lige mig? Og hvorfor lige nu?

Vælg selv

Du havde ikke set den komme. Hvordan skulle du? Du havde ikke bestilt den livsbegivenhed, som er landet på din tallerken. Graviditeten med eks´en, der for længst er flyttet. Fyringen på grund af en corona-krise, der har sat det meste af verden på vågblus. Ham eller hende, du troede du skulle dele kreditforeningslån med resten af livet, vil skilles. Dit sommerhus, der er sat til salg, men stædigt nægter at lade sig sælge og nu er årsagen til, at din økonomi er ved at kollapse. Din forelskelse i den forkerte, forkert fordi det uheldigvis ikke er din partner, du er forelsket i mere. Den kroniske sygdom, der uden varsel rammer dig og betyder, du ikke længere kan det samme. Vælg selv en af den slags livsbegivenheder, du ikke havde bestilt, men som på et tidspunkt er landet på din tallerken. Og vælg roligt flere, for ingen af os nøjes med en enkelt.

Fra hvilket sted?

Når en livsbegivenhed indtræffer – stor som lille – kommer vi IKKE tilbage til det, der var. Livsbegivenheder sætter aftryk, uanset, hvordan vi håndterer det. Vi vil gerne have svarene på; Hvorfor lige mig? Og hvorfor lige nu? Men det er ikke i hvorfor spørgsmålene, at vi finder de gode svar på, hvordan vi kommer videre eller hvad vi skal gøre. Det er i vores visioner, drømme og formål. Men når jorden ryster under os, er det let at fare vild og blive forført af de kaotiske tanker og følelser, som raser indeni os som en efterårsstorm. Derfor er det vigtigt at være skarp på fra hvilket sted i os selv, vi træffer valg. Er det fra bitterheden og hævngerrighedens formørkede undergrund Er det fra frygtens kontrolrum? Eller er det fra et lyst, ægte og autentisk sted i os selv?

Dbh

Lene